top of page

Otthonápolási kulissza titkok

Frissítve: jan. 15.

Az otthonápolásban dolgozók sok féle praktikát használnak, amit a hosszú évek tapasztalati és az egymást segítő beszélgetések, kifinomult trükköket szültek. Illetve munkájukat segítik a speciális eszközök, mint például ágyforgatók, emelők, és ágyban fekvő eszközök, amelyek segítenek a betegek mozgatásában és ápolásában.


Az otthonápolásban dolgozók használhatnak digitális eszközöket a betegek állapotának nyomon követésére és az adatok rögzítésére, illetve különféle segédeszközöket, mint például ágypárnák, hőterápiás eszközök, és masszírozó eszközök, amelyek segítenek a betegek kényelmének javításában.


Az otthonápolásban dolgozók használhatnak alkalmazásokat, amelyek segítenek a betegek életminőségének javításában, mint például alkalmazások a gyógyszeradagolás nyomon követésére, vagy a betegek állapotának rögzítésére.

Akinél lehetséges a jóga, a meditáció, vagy a relaxációs technikák segíthetnek a stressz kezelésében és az életminőség javításában. A biztonságot talán a legfontosabb megemlíteni, amit biztonsági ágyak, biztonsági kapaszkodók, akár biztonsági kamerák, természetesen az intimszféra megtartásával, és vészgomb is segítheti.


Állandó kérdés, hogy hogy tud egy törékeny nő, akár egy magatehetetlen férfit megmozdítani?


Magatehetetlen ember mozgatása

Többféle módszert használhatnak a magatehetetlen emberek mozgatására és áthelyezésére, amelyek közül néhány a következő lehet:

  1. Helyváltoztatás: Az ápolók használhatnak speciális eszközöket, mint például ágyforgatók, emelők, és ágyban fekvő eszközök, amelyek segítenek a betegek mozgatásában és áthelyezésében.

  2. A kézi mozgatás: Az ápolók kézzel segíthetnek a betegeknek a mozgatásban, például, ha a beteg még tudja mozgatni a végtagjait, az ápolók segíthetnek neki ágyban forgatni, vagy ülni.

  3. Az ápolók munkatársakat is bevonhatnak a beteg mozgatásába, hogy megosszák a fizikai terhet és növeljék a biztonságot. Az ápolók két vagy több munkatársat használhatnak a beteg áthelyezésére, hogy megnöveljék az erőiket és megakadályozzák a sérüléseket.

  4. A felkészülés: Az ápolók felkészülhetnek a beteg mozgatására, előkészítve a helyet, ahol a beteg mozgatva lesz, és biztosítva, hogy rendelkezzenek az eszközökkel, amikre szükségük lesz a mozgatáshoz.

  5. A beteg együttműködése: Az ápolók folyamatosan kommunikálnak a beteggel, és magukat hozzáigazítják a beteg egyéni igényeihez, hogy segítsenek neki a mozgatásban.

Az alábbi linken meg tudja nézni, hogyan kell otthon szakszerűen a fekvő beteget az ágy fejvége felé mozdítani.

Forrás: Magyar Hospice Alapítvány


Minél többet tudunk meg az ápolók és gondozók munkájáról, annál inkább értékeljük és megértjük, mennyire nehéz feladatuk is van nap, mint nap.


Szívesen fogadjuk hozzászólását, véleményét és kérdését!

28 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page