top of page

Idősotthon vagy Otthonápolás?

Az idősotthonok általában 24 órás ápolást és gondozást biztosítanak az idősebbek számára, míg az otthonápolás esetében az idős emberek a saját otthonukban maradhatnak, és a szükséges ápolást és gondozást ott kapják meg. Így az otthonápolás során, - akinek szüksége van rá-, saját környezetében marad, és a kapcsolat a családtagjaikkal és barátaikkal nem szakad meg. Igaz az idősotthonok új kapcsolatokat jelenthetnek, de a család, és a megszokott környezet távolabbra kerül.


Az idősotthonok előnyei:

 • 24 órás ápolást és gondozást biztosít az idősebbek, rászorulók számára, ami lehetővé teszi, hogy biztonságos és támogató környezetben éljenek.

 • A szakképzett ápolók és egészségügyi szakemberek is rendelkezésre állnak az idősebbek számára, hogy segítsenek az egészségügyi problémák kezelésében.

 • Az idősotthonok társadalmi és baráti kapcsolatokat adhatnak az idősebbek számára, ami segíthet megelőzni a magányosságot és az elszigeteltséget.

Az idősotthonok hátrányai:

 • Az idősotthonokban élő idősebb embereknek le kell mondaniuk a megszokott környezetükről, családjuk közelségéről, ami számukra egy nehéz helyzet.

 • Az idősotthonok magas költségűek, sok a bekerülési költség és a várakozási idő.

 • Az idősotthonokban élő embereknek kevesebb a privát szférája és kevesebb a beleszólási lehetősége az ottani eseményekbe.

A választás nehéz, sokszor kiszolgáltatott helyzetbe kerül a család és aki gondozásra szorul. Leggyorsabban az otthonápolás oldható meg, ennek a teljes kialakítása fokozatosan is történhet, úgy, hogy az ápolás már közben elkezdődik. A választás még attól is függ, hogy milyen szintű ápolásra és gondozásra van szükség, valamint az anyagi helyzettől és lehetőségektől.

Az otthonápolás előnyei:

 • Lehetővé teszi az idősebb emberek számára, hogy a megszokott, saját környezetükben maradjanak, és közvetlen kapcsolatban maradjanak a családtagjaikkal és barátaikkal.

 • Az otthonápolás lehetővé teszi az idősebb embereknek, hogy maguk döntsenek mikor és hogyan éljék az életüket, harmonikus, teljes életet élhetnek.

 • Az otthonápolás általában alacsonyabb költségű, mint az idősotthonok.

Az otthonápolás hátrányai:

 • Az otthonápoláskor nem mindig biztosítható súlyos betegség esetén a szakszerű környezet

 • Az otthonápolás esetén nagyon gondosan kell kiválasztani a megfelelő gondozót vagy az ápoló egészségügyi szakembert, ami nem biztos, hogy elsőre sikerül. Valamint előfordulhat az is, hogy a gondozás során változtatni kell, mert az ápolási igény megváltozik.

 • Az otthonápolás esetén az idősebb emberek magányosabbá válhatnak, kevés emberrel találkoznak és elszigeteltebbé válhatnak. A beteg állapotának gyors romlása esetén a kórházba jutás időigényesebb lehet.

Minden esetet egyénileg kell értékelni, hogy megtaláljuk a legjobb megoldást a szeretett családtagunk számára. Az otthonápolás lehet egy jó választás, ha az megfelelően van szervezve és kivitelezve.


Szívesen fogadjuk hozzászólását, véleményét és kérdését!

75 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page